Værd at se Museer Eventyrture Overnatning HomeCars Pressekontakt
 
 
 

Svendborgs smukkeste gade

 
 

Møllergade er byens gamle hovedstrøg på toppen af bybakken i Svendborg. Her lå de største købmandsgårde, firlængede med dybe grunde ned til vandet, og flere af dem er bevaret, for eksempel nr. 35 (Ebenezer, 1756). De mindre håndværkergårde lå i Gerritsgade, Skattergade og Bagergade. Af baggadernes småhuse for fattigfolk er blandt andet bevaret rækken Kyseborgstræde 2‑6 og 20. I årene 1770‑1850 voksede bebyggelsen ud ad de mange tilkørselsveje, og flere købmandsgårde blev opført, for eksempel Baagøes Gård på Vestergade 2A‑D.

De udgør et særligt kulturmiljø og som kulisse for digteren H.C. Andersen romaner ”Kun en spillemand”, der udkom i 1837. Romanen fortæller om Christian og Naomi, den ene fra fattige kår og med kunstnerambitionen, den anden jødisk og som får et privilegeret liv.

Der er dog en del af Christians barndom, som han ikke kan slippe. Han er aldrig holdt op med at være forelsket i sin barndomsveninde Naomi, hvis liv udvikler sig helt anderledes end hans. Hun er en smuk jødisk pige, der bliver optaget i de fine adelige kredse og stiger så langt op i graderne, at hun og Christian nærmest lige så godt kunne leve på forskellige planeter. Trods rigdom og anerkendelse er Naomi – ligesom den evigt frie og ludfattige Christian – ikke tilfreds med tilværelsen.

Miniportræt:

Hans Christian Andersen (1805-1875) er en af Danmarks højst elskede forfattere og velsagtens den mest kendte dansker i verden. Han var en af de førende kulturpersonligheder inden for den danske guldalder og udmærkede sig inden for både poesi, kunsteventyr, romaner og papirklip. H.C. Andersen er født i Odense, hvor der er oprettet et museum til ære for ham.

 

 
 
Aalborg Aarhus Aasum Ærøskøbing Assens Bogense Den fynske Landsby Den gamle by
Dragør Dreslette Ebeltoft Faaborg Falsled Frilandsmuseet Gerdasminde Grenaa
Haderslev Helsingør Hjerl Hede Kalundborg Kerteminde Køge Kolding Maribo
Mariager Middelfart Maale Nakskov Nordby Nykøbing Falster Odense Præstø
Randers Reersø Ribe Rønne Rudkøbing Skelskør Svaneke Svendborg
Viborg Viby            
 
idè og webdesign: KRAFTnewmedia.dk