Værd at se Museer Eventyrture Overnatning HomeCars Pressekontakt
 
 
 

Renæssancehuse i Kalundborg

 
 

Kalundborg findes der som naboer til Vor Frue Kirke flere velbevarede renæssancehuse i bindingsværk, nogle med de såkaldte dokker, fra begyndelsen af 1600-tallet.
To af de smukkeste er husene i Adelgade 17 og 19. Husene havde oprindeligt samme ejer og der var sandsynligvis kun beboelse i nr. 17 frem til 1699.
Nr 19 fungerede sandsynligvis som margasin/lager.
Huset er i to stokværk med egetømmer sat oven på en kampestenskælder og med stejle tegltage. Fælles for de to ejendomme er facadernes stokværksfremspring og de opskalkede tage, båret af fint udskårede knægte. Tavlene på nr. 19 er udfyldt med mønstermurværk.
Begge gadefacaders bindingsværk er af stor dekorativ virkning med etagernes undertavl og styrterummets tavl opdelt af dokker i regelmæssig afstand (Styrterummet er murfladen mellem etageadskillelsen over andet stokværk og tagfoden).
Indvendigt er bygningen indrettet til beboelse på 1. sal og i stueetagen til kontorfaciliteter for Vor frue Sogns Kirkekontor. I stueetagens vestlige fag mod gården er bevaret et køkkenildsted i forbindelse med skorstenspiben. Over de fem østlige fag på 1. sal er loftsbjælkerne hævet markant i forhold til resten af etagen. Flere ældre fyldingsdøre med messingdørgreb er stadig bevaret på begge etager.

 

 
 
Aalborg Aarhus Aasum Ærøskøbing Assens Bogense Den fynske Landsby Den gamle by
Dragør Dreslette Ebeltoft Faaborg Falsled Frilandsmuseet Gerdasminde Grenaa
Haderslev Helsingør Hjerl Hede Kalundborg Kerteminde Køge Kolding Maribo
Mariager Middelfart Maale Nakskov Nordby Nykøbing Falster Odense Præstø
Randers Reersø Ribe Rønne Rudkøbing Skelskør Svaneke Svendborg
Viborg Viby            
 
idè og webdesign: KRAFTnewmedia.dk