Værd at se Museer Eventyrture Overnatning HomeCars Pressekontakt
 
 
 

Rudkøbings gamle huse

 
 

Rudkøbing, som er Langelands største by, er en hyggelig gammel købstad med flotte gamle køb­mandsgårde, små byhuse og krogede veje med brosten.  
Mange holder meget af, at betragte og besøge gamle huse fordi de er en af forbindelserne tilbage til tiden ”før os”. Derved udgør de en del af det psykiske fundament, som man føler, at man står på.
Der er selvfølgelig mange andre ting og forhold, som også spiller en rolle i dette, men ”husene” er jo ifølge sagens natur bygget på faste fundamenter, og det er den ”fasthed”, som fascinerer os.
Der er i øvrigt det ved de gamle huse, at de ikke alene kan ses på museer – som udstillingsgenstande – for mange af dem står jo ude i byerne – og på landet, og er endnu i daglig brug, som i Rudkøbing på Langeland.
Her skal man begynde sin tur gennem byen ved Gåsetorvet med statuen af H.C. Ørsted, hvor man ser et imponerende bindingsværkshus, som tydeligvis har stået i mange, mange år, så mange at stolper, bjælker og vinduer ikke mere er helt lodrette og vandrette. Men det står der – huset, og det bliver det nok ved med.
Nå, lad os gå lidt videre i byen. – Læg mærke til tre ting her: Et nærmest spontant / tilfældigt anbragt gavl-vindue oppe i huset til venstre; og se huset til højre, hvordan det bestemt ikke følger gadelinien, eller hvad mener du om ledningsmasten / lygtepælen, der faktisk står ude i rendestenen?

Se også det lille 1-etages hus midt i billedet i gadens højre side! – Det er som om, det siger: ”Jeg vil også være med”, og formår lige netop at stikke tag- og gavlspids ud på fortovet. – – Ak ja, spektakulært, fascinerende; – og så er dette sceneri ikke fra et museum, nej det er en levende og fungerende gade.
Havet og den gamle og stilfulde by Rudkøbing, med dens bindingsværk, stråtage og brostensbelagte gader er virkelig en by som er et besøg værd.

 

 
 
Aalborg Aarhus Aasum Ærøskøbing Assens Bogense Den fynske Landsby Den gamle by
Dragør Dreslette Ebeltoft Faaborg Falsled Frilandsmuseet Gerdasminde Grenaa
Haderslev Helsingør Hjerl Hede Kalundborg Kerteminde Køge Kolding Maribo
Mariager Middelfart Maale Nakskov Nordby Nykøbing Falster Odense Præstø
Randers Reersø Ribe Rønne Rudkøbing Skelskør Svaneke Svendborg
Viborg Viby            
 
idè og webdesign: KRAFTnewmedia.dk