Værd at se Museer Eventyrture Overnatning HomeCars Pressekontakt
 
 
 

Landsbyen med de gamle bindingsværksgårde

 
 

Åsum er en hyggelig landsby, der ligger øst for Odense.
Den er dominineret af gamle huse og Åsum Kirke, der er beliggende på en høj, samt af Odense Å mod vest, Lindved Å mod sydvest og en lille bæk, der snor sig gennem bydelen.

Massehenrettelsen ved Åsum bro

Som et levn fra Bronzealderen lå der tidligere en gravhøj Kokshøj, Pallehøj eller Palnatokes høj, vest for broen over Odense å. Her blev seksten Åsumbønder i 1598 henrettet for mordet på ridefoged Hans Stangenette fra Hindmae, den største massehenrettelse i Danmark i fredstid.
I Helvig Hardenbergs ejertid lod hun krigskarlen Hans Stangenette fra Als genere Åsum-bønderne, der til sidst indklagede ridefogden til landstinget i Odense for hans urimelighed og brutalitet. Stangenette vandt sagen, og 9. september 1598 fik bønderne omsider nok af uretfærdigheden. Seksten mand høj omringede de Stangenette på Åsum bro, bevæbnet med hver sin le.  
 Liget skal have været så medtaget, at man kunne se, hvad Stangenette havde fået til frokost i Odense. Men øvrigheden fandt de skyldige, der 26. september blev hakshugget på Kokshøj på den anden side af ådalen med udsigt til Åsum. Stangenette blev begravet i den nu forsvundne Gråbrødre kirke. På sin og hustruen Mette Urnes  gravsten fik han attesten "ærlig og velbyrdig mand".Helvig Hardenberg døde selv det følgende år.

Landsbyen har inspireret eventyrdigteren H.C. Andersen til eventyret om ”Pigen med
Svovlstikkenrne som udspandt sig ved den gamle bro i Åsum.

 

 
 
Aalborg Aarhus Aasum Ærøskøbing Assens Bogense Den fynske Landsby Den gamle by
Dragør Dreslette Ebeltoft Faaborg Falsled Frilandsmuseet Gerdasminde Grenaa
Haderslev Helsingør Hjerl Hede Kalundborg Kerteminde Køge Kolding Maribo
Mariager Middelfart Maale Nakskov Nordby Nykøbing Falster Odense Præstø
Randers Reersø Ribe Rønne Rudkøbing Skelskør Svaneke Svendborg
Viborg Viby            
 
idè og webdesign: KRAFTnewmedia.dk