Værd at se Museer Eventyrture Overnatning HomeCars Pressekontakt
 
 
 

Få men smukke bindingsværkshuse

 
 

Der er ikke så mange bindingsværkshuse i Kolding, men dem der ligger i midtbyen har over 400 års historie på bagen. I dag fungerer et af dem, som udstillingslokale for billedkunstnere.

Under en brand den 8. maj 1583, blev den østlige del af byen ødelagt af en voldsom brand. 
Brandens omfang er ikke fuldt ud kendt, men i hvert fald torvet og bebyggelsen langs de nuværende Østergade og Slotsgade var omfattet. I årene derefter genskabtes byen. 
Et af de nybyggede huse har overlevet til vore dage, Helligkorsgade 18. Huset er ifølge døroverliggeren bygget i 1589 og opført i overensstemmelse med den almindelige byggeskik i datidens Kolding som gavlhus, dvs. bygget med gavlen vendt mod gaden.
Denne byggeskik stammer fra de nordtyske handelsbyer og har i middelalderen bredt sig til de danske byer langs Lillebælt.

I dag er der kun bevaret ganske få eksemplarer på denne byggemåde, som gav flere grundejere direkte adgang til gaden. Blandt disse findes der tre i Kolding: Borchs Gård på Akseltorv samt Helligkorsgade 18 og 20. 

De to bevarede renæssancegårde Helligkorsgade 20 og Borchs Gård på Akseltorv, udgør bygningerne et vigtigt vidnesbyrd om, hvordan Koldings bymiljø så ud i begyndelsen af 1600-tallet, da byen blomstrede som følge af gode konjunkturer og en omfattende handelsvirksomhed.

 

 
 
Aalborg Aarhus Aasum Ærøskøbing Assens Bogense Den fynske Landsby Den gamle by
Dragør Dreslette Ebeltoft Faaborg Falsled Frilandsmuseet Gerdasminde Grenaa
Haderslev Helsingør Hjerl Hede Kalundborg Kerteminde Køge Kolding Maribo
Mariager Middelfart Maale Nakskov Nordby Nykøbing Falster Odense Præstø
Randers Reersø Ribe Rønne Rudkøbing Skelskør Svaneke Svendborg
Viborg Viby            
 
idè og webdesign: KRAFTnewmedia.dk