|
Grenaa har trods flere voldsomme brande bevaret sit middelalderlige gadeforløb. Centrum er Torvet med byens kirke, hvorfra de to parallelle gader, Storegade og Lillegade, løber mod nordvest. Søndergade fører til Aarhus, mens den ligeledes middelalderlige Mogensgade afgrænser den gamle købstad mod nord. Store- og Lillegade har en del bindingsværksbygninger bevaret, hvoraf de fleste blev opført efter den store brand i 1751. De to gader forbindes af flere tværgående stræder, der afslører bindingsværkskernen i huse med senere renæssancefacader. Bygningerne husede tidligere småindustri og baghaver, der trækker spor tilbage til købstadens kålhaver. Her finder man også flere af byens store købmandsgårde, der indføjer sig i den ubrudte række af gadehuse. I Søndergade 1 ligger den største bevarede købmandsgård, der er opført i 1700-tallet i bindingsværk i to stokværk. Den store hjørnebygning er fredet og huser i dag Museum Østjylland. Som man bevæger sig fra centrum, bliver bygningerne mindre: fra de rige købmænds flerlængede gårdanlæg når man den ydmyge håndværkers hjem bygget i ganske få fag. Helt ude ved bygrænsen ligger dog også den gamle bryggerigård, hvis placering er bestemt af dels adgangen til vand, dels hensyn til brandfaren.
På Torvet finder man Grenaas ældste bevarede rådhus, opført i 1805‑08 i klassicistisk stil og tegnet af Just Møller. Rådhuset fungerede også som arrest, indtil en selvstændig arrest, tegnet af Thomas Arboe, blev opført i 1879. Denne bygning ligger i forlængelse af rådhuset og er, ligesom rådhuset, fredet.
Grenaa er en hyggelig historisk by med kyst og kultur, hvor man kan nyde den historiske stemning i det brostensbelagte centrum.
På Torvet 1 ligger Det Gamle Rådhus fra 1806. Vest for Torvet begynder Lillegade, der leder ned til byens ældste, bevarede beboelseshuse.
Lillegade fører dig ned til Den Gamle Borgmestergård, der er et rødt og charmerende bindingsværkshus fra 1768. Hvis man kan lide at udforske gamle huse, er Borgmestergården bestemt et besøg værd.
Længere nede ad gaden ligger den gamle charmerende og røde borgmestergård fra 1768. Hvis man kan lide at udforske gamle huse, er Borgmestergården bestemt et besøg værd.
En af sidegaderne til Lillegade, Nederstræde, er et hyggeligt strøg med idylliske og velbevarede bindingsværkshuse. For enden af Lillegade ligger byens anlæg høje løvtræer.
Historien bag Grenaa
Historisk set har byen altid været en vigtig handelsby, og det historiske præg ses tydeligt på det charmerende middelaldertorv med Grenaa Kirke, som byens vartegn der er opført omkring år 1300. Tårn og våbenhus kom til ca. 100 år senere, og i reformationstiden i midten af 1500-tallet blev sideskibet bygget. Tre gågader mødes på Torvet.
I den gamle, gule købmandsgård med det smukke bindingsværk har Museum Østjylland Grenaa i dag til huse. |
|
|